Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί παρουσίαση της
ενασχόλησης μου με την καλλιέργεια της Αμυγδαλιάς,
στην γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου την Πέλλα της Μακεδονίας.
Email:stzimitras@yahoo.gr
τηλ. 6937214677 , 2382032984

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ

ΦΥΡΑΝΙΑ / FERRAGNES

Ημίσκληρη ποικιλία,μεγαλόκαρπη,με ποσοστό ψύχας 35-39%,με γλυκιά γεύση.
Το βάρος του καρπού κυμαίνεται μεταξύ 3,5-4,5 γραμμάρια,έχει σχήμα επιμήκες,ελαφρά μυτερό και κέλυφος ημίσκληρο.
Γαλλικής προέλευσης,προιόν διαστάυρωσης της Cristomorto με την Άι.
Σαν δένδρο είναι ζωηρό με ημιορθόκλαδη ανάπτυξη,σχηματίζει μακρείς βλαστούς που γεμίζουν γύρω τους απο καρπό.
Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται οψιμανθής (1η εως 25η Μαρτίου).Ωριμάζει το τρίτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Είναι ποικιλία ευαίσθητη στο μύκητα Fusicoccum amygdali και ανθεκτική στο Cladosporium carpophilun και στη μονίλια


ΦΕΡΡΑΝΤΟΥΕΛ /FERRADUEL


      Γαλλικής προέλευσης,πολύ σκληροκέλυφη,μονόσπερμη με ψύχα αρκετά μεγάλη με καλή γεύση.
Το βάρος του καρπού είναι περίπου 5.2 γραμμάρια
Θεωρείται ποικιλία παραγωγική εως πολύ παραγωγική,με απόδοση σε ψύχα 25-28%.
Σαν δένδρο είναι ζωηρό με ημιορθόκλαδη ανάπτυξη και μικρή τάση παρενιαυτοφορίας.
Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται οψιμανθής (5η εως 25η Μαρτίου).Ωριμάζει το δεύτερο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Είναι ποικιλία ανθεκτική στο Cladosporium carpophilun και στη μονίλια.Χρησιμοποιείται ως επικονιαστής της ποικ.Φυρανιά.


Πηγή: Νικ.Μπρουσοβάνας <<Η αμυγδαλιά>
          Κωστ.Ποντίκης <<Ειδική Δενδροκομία>>










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου