Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί παρουσίαση της
ενασχόλησης μου με την καλλιέργεια της Αμυγδαλιάς,
στην γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου την Πέλλα της Μακεδονίας.

Πωλήσεις αμυγδάλων με κέλυφος και νωπής (άψητης)αμυγδαλόψιχας ποικιλίας Φυρανιά και Φεραντουέλα, σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Πληροφορίες: ΤΖΙΜΗΤΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ- ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ
ΠΕΛΛΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΑΣ ΚΙΝ: 6937 214677 ΣΤΑΘΕΡΟ 2382032984 Email:stzimitras@yahoo.gr

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ & ΜΕΛΙΣΣΑ

       Η αμυγδαλιά ανάλογα με την ποικιλία,ανθίζει από τέλη Ιανουαρίου ως μέσα Μαρτίου.
Το άνθος της αμυγδαλιάς είναι αυτοασυμβίβαστο δηλ.η ωοθήκη του άνθους δεν γονιμοποιείται από γύρη του ίδιου άνθους,του ίδιου δένδρου,της ίδιας ποικιλίας.
     Οι ποικιλίες της αμυγδαλιάς στην πλειονότητα τους είναι αυτόστειρες (εξαίρεση οι Truito,Genco,Tuono = αυτογόνιμες) και χρειάζονται σταυρεπικονίαση δηλ. επικονίαση με γύρη από άνθη άλλης ποικιλίας αμυγδαλιάς, που μπορεί όμως να τις γονιμοποιήσει.
Η ποικιλία (ή ποικιλίες) που θα χρησιμοποιηθεί ως επικονιάστρια πρέπει να συνανθεί με την κύρια ποικιλία σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80%,να αλληλοεπικονιάζονται και να είναι εμπορικά αξιόλογη.
Η ιδανική διάταξη των ποικιλιών είναι όταν, γύρω από κάθε δένδρο της γυρεοδότριας ποικιλίας υπάρχουν δένδρα από την κύρια ποικιλία,τα οποία είναι αναγκασμένη να επισκεφθεί η συλλέκτρια μέλισσα όταν θα έχει "τρυγήσει" τον γυρεοδότη.

     Ο αμυγδαλοπαραγωγός επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή καρπόδεση γιατί στην αμυγδαλιά δεν υπάρχει πρόβλημα αραιώματος των καρπών.
Η μη σταυρογονιμοποίηση των ανθέων ενδέχεται να μειώσει σημαντικά την παραγωγή.Για το σκοπό αυτό πρέπει να εξασφαλισθεί ο παράγοντας μέλισσα σε μεγάλο πληθυσμό.
Όταν ανθίζει η αμυγδαλιά, οι μέρες είναι ψυχρές και μικρής διάρκειας και υπάρχει έλλειψη επικονιαστών.Οι μέλισσες την εποχή αυτή βρίσκονται συνήθως στην πιο αδύνατη τους κατάσταση.Ο καιρός είναι ακατάστατος και οι θερμοκρασίες συχνά περιορίζουν τη δραστηριότητα των μελισσών σε 1-2 ώρες κατά το μεσημέρι.
Οι μέλισσες συνήθως επισκέπτονται μεγάλο αριθμό ανθέων του ίδιου δένδρου πριν μετακινηθούν σε κάποιο άλλο,ενώ είναι αναγκαία η μεταφορά γύρης μεταξύ συμβιβαστών ποικιλιών.Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μελισσών στον αμυγδαλεώνα.
Ο πληθυσμός μπορεί να εξασφαλισθεί με την τοποθέτηση 2-3 ισχυρών κυψελών μαζί ανα τέσσερα στρέμματα αμυγδαλεώνα.
     Η κατάλληλη τοποθέτηση και διασπορά των κυψελών στον οπωρώνα αυξάνει την σταυρεπικονίαση.
Βρέθηκε ότι τα ποσοστά καρπόδεσης είναι αντιστρόφως ανάλογα με την απόσταση ανάμεσα στο ανθισμένο δένδρο και την κυψέλη. Η τοποθέτηση των κυψελών ανάμεσα στις σειρές των δένδρων δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην πράξη προτιμούμε τη διασπορά όχι μεμονωμένων κυψελών,αλλά ομάδων από τέσσερις κυψέλες.Πηγή: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΦΑΚΙΩΤΑΚΗΣ "ΓΕΝΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ"
          ΚΩΣΤΑΣ Α. ΠΟΝΤΙΚΗΣ "ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ"
          ΝΙΚ. ΜΠΡΟΥΣΟΒΑΝΑΣ "Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου