Το παρόν ιστολόγιο αποτελεί παρουσίαση της
ενασχόλησης μου με την καλλιέργεια της Αμυγδαλιάς,
στην γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου την Πέλλα της Μακεδονίας.

Πωλήσεις αμυγδάλων με κέλυφος και νωπής (άψητης)αμυγδαλόψιχας ποικιλίας Φυρανιά και Φεραντουέλα, σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Πληροφορίες: ΤΖΙΜΗΤΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ- ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ
ΠΕΛΛΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΑΣ ΚΙΝ: 6937 214677 ΣΤΑΘΕΡΟ 2382032984 Email:stzimitras@yahoo.gr

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Η αμυγδαλιά ανήκει στα ακρόδρυα (ξηροί καρποί).
Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, στο γένος Prunus και στο υπογένος amygdalus.
Το επιστημονικό όνομα της κοινής αμυγδαλιάς είναι Prunus amygdalus,Batsch ή Amygdalus communis,Linn.

Η λέξη αμύγδαλο είναι ελληνική και προέρχεται απο το ρήμα αμύσσω (ξεσκίζω,γρατσουνίζω),λόγω των αμυχών  που προκαλεί το κέλυφος των αμυγδάλων.

Η αμυγδαλιά είναι δένδρο της κεντροδυτικής Ασίας (Συρίας,Παλαιστίνης) και Ελλάδος,απο την οποία μεταφέρθηκε στην Ιταλία,Γαλλία και Ισπανία σαν <<Ελληνικό κάρυον>>.Η καλλιέργεια της είναι απο τις αρχαιότερες στην περιοχή της Μεσογείου.

Σύμβολο της αναγεννώμενης φύσης και της ανυπομονησίας αλλά και προάγγελος μιάς φανταχτερής άνοιξης.Γι'αυτή της τη συμπεριφορά, η μυθολογία και η ποίηση της έκανε ένα πλούσιο φιλολογικό αφιέρωμα.
Η μυθολογία αναφέρει οτι η αμυγδαλιά προήλθε απο τη μεταμόρφωση της κόρης του βασιλιά των Βισσαλτών της Θράκης,Σίθωνα, την όμορφη Φυλλίδα, η οποία αγάπησε το γιό του Θησέα Δημοφώντα, όταν εκείνος βρέθηκε ναυαγός στη Θράκη,επιστρέφοντας απο τον Τρωικό πόλεμο στην Αθήνα.Όταν ο Δημοφώντας δεν επέστρεψε για το γάμο τους απο την Αθήνα,όπου πήγε για μικρό διάστημα,όπως είχε υποσχεθεί στη Φιλλίδα,η τελευταία καταλήφθηκε απο τέτοια απελπισία που οι θεοί,για να τη γλιτώσουν απο βέβαιο θάνατο,την μεταμόρφωσαν σ'αμυγδαλιά.Όταν μετά,κατά το χειμώνα,επέστρεψε στη Θράκη ο Δημοφώντας βρήκε τη Φυλλίδα μεταμορφωμένη σε δένδρο χωρίς φύλλα.Προς τιμή της και για να εξευμενίσει το πνεύμα της,πρόσφερε θυσία στους θεούς και τότε η αμυγδαλιά ανταποδίδοντας τα αισθήματα αγάπης του Δημοφώντα άνθησε μέσα στο Χειμώνα.

πηγή:ΝΙΚ.ΜΠΡΟΥΣΟΒΑΝΑΣ <Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου